Osmaniye’nin en dikkat çekici bölgelerini anlattığımız yazı serimize Hemite Kalesi’nden devam ediyoruz. Hemite Kalesi oldukça değişik bir tarihi sahip. Kale Klikya Ermeni krallığı zamanında korsanlar tarafından yapılmış. Ne kadar havalı!:)
Ayrıca kalenin olduğu köy Yaşar Kemal’in de doğduğu bir yer olduğu için dikkatleri üzerine çekiyor.
Bunun dışında kalenin tam olarak hangi yılda yapıldığı bilinmiyor. İsmini Osmaniye-Kadirli yoluna yakın Hemite (Gökçedam) Köyü’nden almış.
Hemite Kalesi Tarihi
Hemite Kalesi, Gökçedağ’ın üzerine konumlandırılmış. Kale; Bahçe Köyü Kalesi, Toprakkale Kalesi ve Yılankale’nin görüş alanında bulunuyor. Ceyhan Nehri kıyısında yer aldığı için de oldukça verimli bir ova bölgesinde konumlandırılmış.
Malum kalelerin hepsi bir sebep uğruna yapılırmış. Bu sebep çoğunlukla stratejik nedenlerdendir.
1212 yılında şövalyeler tarafından ele geçirilen kale, karargah olarak kullanılmış.
Hemite Kalesi, Gökçedağ’ın yanından kuzeydoğuda Kum, Babaoğlan, Geben, Andırın ve Göksun’u bağlayan yolu gören bir noktada bulunuyor. Bu nedenle oldukça stratejik bir konuma sahip.
O dönemlerde kaleye ‘Amuda’ ismi verilmiş. Seyyahlar kalenin yer aldığı bölgeden bolluk ve bereketli topraklar olarak bahsetmiş.
Hemite Kalesi Mimarisi
Kalenin yapımı oval şekilde ve moloz taşlar kullanılarak inşa edilmiş. Yılların verdiği hasar sebebi ile büyük bir kısmı yıkılmış. Bu nedenle Hemite Kalesi’nin girişi hangi tarafta tam olarak bilinmiyor.
Kaynaklara göre kalenin içinde hamam, Roma döneminden kalma antik bir tiyatro ve tapınakların olduğu bilinmekte. Ayrıca kalenin yakınında bulunan bazı bölgelerde Hitit kabartmalarının da izlerine rastlanmış. Yani Osmaniye de bulunan Hemite kalesinin tarihi hem çok eski hem de bir o kadar zengin. Ayrıca kalenin manzarası müthiş! Gün batımı ya da gün doğumuna da denk gelirseniz büyülü anların sizi bekleyeceğini söyleyebiliriz.
Osmaniye verimli toprakları ve tarih kokan sokakları ile sizleri bekliyor. O zaman ilk fırsatta haydi Osmaniye’ye git!
Teşekkür Ederiz
*Fotoğraf için Furkan Kumkaya’ya teşekkür ederiz.
Not: Osmaniye’nin tanıtımına dair yemek, tarihi yer, doğa alanı ve nicesini içeren fotoğraflarınızı sosyal medya hesaplarımıza gönderebilirsiniz. Gönderdiğiniz fotoğrafları adınızla birlikte sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyoruz. Instagram adresimiz için tıklayın!
Yorum Yazın