Marketlerde satılan nar ekşisi soslarından alıyorsanız, üzgünüz ama gerçek nar ekşisinden haberiniz yok demektir. Kıvamı, tadı, kokusu bir başkadır gerçek nar ekşisinin… Şayet bu zamana kadar gerçek bir nar ekşisi yemediyseniz, tattığınız zaman farkın ne büyük olduğuna şaşar kalırsınız.

Oysa Osmaniyeliler yılın tam da bu zamanları katkısız, lezzetli ve sağlıklı ekşinin peşinde hummalı bir çalışmaya başlarlar. Dalından koparılan narlar iyice yıkanır ve tanelerini ayırma işlemine geçilir. şartlar müsaitse açık havada narın kabuğuna vura vura öndeki kaba tanelerin düşmesi sağlanır.

Beyaz kabuklar acı tat vereceği için bu işlem oldukça özenerek yapılır. Beyaz kabuklarından ayıklanan nar tanelerinin suyu çıkarılır. Bu aşamada bazen geleneksel yöntemler görmek de mümkün. Korunaklı paketlere yerleştirilir ve üzerine basılarak suyunun çıkması sağlanır. Bazen sıkma yöntemiyle de suyun çıkarıldığı görülür. Sonuca gelecek olursak narın suyu sıkılır ve çekirdekleri süzgeçten geçirilir. Çekirdekler atılmaz kenara ayrılır.

Çıkan su uzun süre kaynatılır ve bal kıvamını alması beklenir. Kaynatma işlemi bittikten sonra soğuması beklenir ve kaplara aktarılır. Süzgeçle kenara ayrılan çekirdekler ise atılmaz, sarımsaklı el turşusu yapımında kullanılır. Ne de olsa Çukurova insanı her nimeti değerlendirmesini de bilir, yoktan var etmesini de… Böyledir işte yemeklere lezzet katan, kimine de şifa olan nar ekşisinin hikayesi… Birbirinden güzel lezzetleri tatmak için #OsmaniyeyeGit!

Not:

Not: Osmaniye’nin tanıtımına dair yemek, tarihi yer, doğa alanı ve nicesini içeren fotoğraflarınızı sosyal medya hesaplarımıza gönderebilirsiniz. Gönderdiğiniz fotoğrafları adınızla birlikte sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyoruz. Instagram adresimiz için tıklayın!

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.