Bugün sizlere nefis bir tadıyla ve doyurucu özelliğiyle tutmaç çorbasından bahsetmek istiyoruz. Özellikle Osmaniyemizde bilinen bu çorba esasen Selçuklu mutfağından gelmedir. nesiller boyu aktarılan bilgilerle işe günümüze kadar gelmiş ve bugün hala mutfaklarımızda yerini almaktadır. Anadolumuzun geniş mutfağında yer bulan tutmaç çorbası genellikle Osmaniye’de bilinir ve severek tüketilir.
İçinde neler yok ki? Nohut, erişte ve yeşil mercimeğin ana malzemelerini oluşturan bu çorba enfes bir lezzete sahip! Soğan, tuz, karabiber, zeytinyağı ve suyla buluşan ana malzemelere bir de terbiyesi için hazırlanan sos eklenir. Terbiyesinde ise un, yumurta sarısı ve süzme yoğurt kullanılır. Ancak bu çorbanın en belirgin lezzetlerinden biri de şüphesiz kuru nanedir. Bu malzemeyi özellikle sona sakladık. Bizce kuru nanenin en çok yakıştığı çorba tutmaçtır.
Çorbanın yapımıyla birlikte ayrı bir sos tavasında biberli yağ yakılır ve kaselere alınan çorbaların üzerine birer kaşık bu sostan gezdirilir. Geriye de afiyetle yemek kalır. Doyurucu bir lezzet olduğundan bahsetmiştik, bir de yedikçe yeme isteği uyandırır. Bu sebeple eğer sofrada tutmaç çorbası varsa şayet başka da bir şeye ihtiyaç duymazsınız.
Evde deneyecekler için, detaylı tutmaç çorbası tarifini pek çok siteden kolaylıkla bulabilirsiniz. Hatta bu yazıyı okuyanlar içinden bilenler varsa yorum olarak ekleyebilir. Böylece bilmeyenlere de yol gösterilmiş olur. Ayrıca “bugün ne pişirsem” diye düşünüyorsanız da size bir fikir vermiş olalım.
Afiyet olsun. 🙂
Not: Osmaniye’nin tanıtımına dair yemek, tarihi yer, doğa alanı ve nicesini içeren fotoğraflarınızı sosyal medya hesaplarımıza gönderebilirsiniz. Gönderdiğiniz fotoğrafları adınızla birlikte sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyoruz. Instagram adresimiz için tıklayın!
Yorum Yazın