Çukurova’nın Koca Yaşar’ı… Adana doğup büyümüş, içtiği suyu, koşturduğu sokakları, batan dikeniyle gezdiği toprakları kitaplarına taşımış büyük usta; Yaşar Kemal.
Yaşar Kemal, 6 Ekim 1923’te, Çukurova’nın Hemite ( Gökçeadam) köyünde dünyaya gelmiştir.
Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli’dir. Don Kişot’la sevmeye başladığı edebiyatı, Batı ve Türk edebiyatının önde gelen eserleriyle beslerken, Kadirli’deki evi jandarmalar tarafından aranıp, bazı derlemelerine el konulduğundan başına ne geleceğini bilemediği için, Kemal Sadık adını Yaşar Kemal olarak değiştirmiştir. Adana’da Ramazanoğlu Kütüphanesinde çalışırken yüzlerce klasik eser okumuştur.
İstanbul’a geldikten sonra yayınlanan ilk öykü kitabı Sarı Sıcak olur. Yazdığı eserler, birkaç dil bilen ve yayınevi çevresi olan eşi Thilda’nın yardımlarıyla yabancı dile çevrilerek, Avrupa’da tanınmasını sağlamıştır. Yaşamı boyunca edebi ve siyasi faaliyetlerini aktif olarak sürdürmüş; Orhan Kemal, Abidin Dino, Ahmet Kutsi Tecer, Pertev Naili Boratav gibi sanatçılarla kurduğu dostluklarla da sanat dolu bir hayat sürmüştür. Edebi yolculuğuna şiirle başlamış, öykücülükten, romancılığa yönelmiştir. Romanları birçok dile çevrilip ödül almıştır. Eğitimini düzenli olarak tamamlayamayan Yaşar Kemal, kendi kendini yetiştirmiş bir ustadır.
Çocukken doğaya, insanlara, topluma duyduğu ilgi, eserlerinin temelini oluşturur.  Halk kültürünün zengin olduğu Çukurova’da yetişen Yaşar Kemal, daha sonra Anadolu’yu dolaşmıştır. Tüm bunların sonucunda folklor onun için vazgeçilmez bir unsur olmuştur. Halkın içinde yer aldığından, halkı çok iyi tanımış ve bunu eserlerine ustalıkla yansıtmıştır. Yaşar Kemal, yalnızca Çukurova’nın, bu ülkenin değil, dünyanın en büyük yazarlarından biridir. İnsan sevgisini ilmek gibi işleyen usta yazarın ünü, önce Çukurova’yı, sonra da ülkeyi aşıp dünyaya mal olmuştur.
İlk eserini 1939 yılında veren Yaşar Kemal, takvimler 4 Ocak 2015’i gösterirken bir kış günü İstanbul’da hayata gözlerini yumarken, 92 yıllık hayatına 40’tan fazla eser sığdırmıştır…

2 Responses

  1. Emre Durmuş

    Anadolu’yu, insanı, hayatı Yaşar Kemal kadar güzel anlatan bir yazar görmedim. Her kitabını okudukça bir kez daha anlıyorum nasıl dünya yazarı olduğunu. Çok güzel değinmişsiniz. Elinize sağlık.

    Cevapla

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.