Sıcacık insanları ve kendine has atmosferi kadar, tarihi ve kültürel mirasıyla da her daim gezip görmeye değer bir yer olan Osmaniye, hiç şüphesiz ki Türkiye’nin en kadim topraklarından biri. Bugün size, “Osmaniye’de gezilecek yerler” listesine her daim en üst sıralardan girmeyi başaran tarihi bir mekândan söz edeceğiz: Kastabala Antik Kenti

Kastabala Antik Kenti

Osmaniye’nin en kadim yerleri arasında gösterilen Kastabala Antik Kenti’ni keşfederken attığınız her adım, sizi tam anlamıyla tarihin, kültürlerin ve yaşanmışlıkların gölgesinde dolaştırıyor. Osmaniye şehrinin yaklaşık olarak 12 km kuzeyinde konuşlanan bu çok özel Antik kenti ziyaret ettiğinizde, sizi aynı zamanda eşsiz atmosferiyle Kazmaca, Keşmeburun ve Bahçe isimli birbirinden şirin üç ayrı köy selamlıyor. Hem tarihin bıraktığı izleri takip etmek hem de bu köylerin insanda bıraktığı tarifsiz huzuru içinize çekmek için bölgeye gelmeye fazlasıyla değer!

Kastabala Antik Kenti Tarihi

Herhangi bir giriş ücretinin olmadığı Kastabala Antik Kenti’nde M.Ö. 2000’li senelere ait (Geç Roma Dönemleri) yüzey buluntuları ile karşılaşılmıştır. 2009 senesinde başlanan ve yoğun şekilde devam eden kazılar, Osmaniye şehrinin tarihinde de köklü değişimler yaratmıştır. Selevkoslar döneminde “Hieropolis” şeklinde adlandırılan Antik kent; Pers İmparatorluğu’nun egemen olduğu dönemlerden, Erken Bizans dönemine kadar bölge için her daim müthiş bir öneme sahip olmuştur.

Septimius Severus’un, savaşlardan dolayı zarara uğrayan kentin zararını telafi etmek amacıyla yoğun bir çaba gösterdiği biliniyor. Hatta o dönem kentin ekonomisini ayakta tutmak adına burada oyunların düzenlenmesini bile sağlamış. Bizans zamanında bir biçimde varlığını korumaya devam etmesine rağmen Kastabala Antik Kenti, Haçlı Seferleri sonrasında ne yazık ki o şaşalı günlerini yavaş yavaş geride bırakmaya başlamış.

Günümüzde Kastabala Antik Kenti

Günümüzde de net şekilde görüleceği üzere Antik kentin özellikle doğu ve kuzey bölümlerindeki kayalık alanlarda pek çok mezar söz konusu. Aslında en etkili olduğu dönemlerde burası büyük ölçüde bir dini merkez olarak görülmüş. İhtişamı, nicedir sakladığı sırları ve günümüze kadar taşımayı bildiği güçlü yapısı, bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı ziyaretçilerde büyük bir hayranlık duygusu uyandırmaya devam ediyor diyebiliriz.

Gizemi, yapılan kazılarla beraber yavaş yavaş çözülmeye başlanan Kastabala’da 4. yüzyıldan kalan sur dışında; sütunlu cadde, tiyatro, kilise, hamam ve çeşitli dükkanlara ait izler sizleri bekliyor! Ayrıca, bilhassa Roma valilerine ait çok sayıda sikke ve yazıtın da uluslararası kazılarda ortaya çıkarıldığını hatırlatalım.
Osmaniye’de, Ceyhan Nehri’nin kuzeyinde yer alan bu saklı cenneti keşfetmeyi ihmal etmeyin!

Yararlanılan Kaynaklar:

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.