Türkiye’nin sekseninci ili olan Osmaniye’nin cevherlerini anlatan yazılarımıza son hız devam ediyoruz. Bu seferki durağımızda Kaleler Şehri unvanına sahip Osmaniye’nin Envar-ül Hamit Camisi’ni inceliyoruz. Cami Osmaniye’nin merkezinde yer alması sebebiyle konumu oldukça rahat bir bölgededir. 

Nerede?

Merkeze geldiğinizde kime sorsanız gösterir, üstelik kolaylıkla da bulursunuz. Hatta o kadar ki, Osmaniye’ye gittiğinizde tesadüfen önünden dahi geçebilirsiniz. Biz yine de bir adres bırakalım. Hacı Osmanlı, Cevdet Sunay Cd. No:57 adresinde bulunuyor. 

Tarihi ve Mimarisi

Tam olarak 1890 yılında inşa edilen caminin 2000’li yıllarda çatısı, şehitlik ve avlusu onarılmış. Envar-ül Hamit Camisi’nin planları enine dikdörtgen şeklinde toplam 8 adet sütun ile birbirine bağlanmış. 7 adet kemerinin bulunduğu cami de hem doğu hem de batı cephelerinde cemaat duvarına bitişik bir ayak bulunuyor. Buradan harem kapısına da bir giriş bulunuyor. Kapının yuvarlak bir kemeri bulunuyor. Tabi kapının çevresi özel çiniler ile kaplanmış. 

Envar-ül Hamit Camisi’nin harem kısmı ortada dört adet betonarmenin taşıdığı içten sekizgen kasnaklı kubbe ile diğer kısımlar betonarme tabliye tavan ile kaplanmış. Cephelerinde birçok penceresi bulunan caminin mihrap kısmı da çiniler ile kaplanmıştır. 

Detaylarıyla Mimarisi

Envar-ül Hamit Camisi’nde mihrap minber ahşaptan olup korkuluk ve yan ayaklarda geometrik süsleme, süpürgelik kısmında ise oymalı Rumi motifler kullanılarak çok özel bir alan yaratılmış. Özel bir işçilik ile tasarlanmış cami de toplam 8 adet betonarme ayağa oturan U şeklinde mahfil katı yer alıyor. Bu kata caminin kuzey cephesinde yer alan giriş kapısının yanından çıkılmakta. Envar-ül Hamit Camisi’nin duvarları moloz taş örgülü ve üzerleri sıva ile kaplanmış. Caminin dışı ahşap çatı ile örtülü ve çatısı da özel Marsilya tipi kiremit kaplamalar ile kaplanmış. 

Yani anlayacağınız caminin her bir köşesi özel el işçilikleri ile kaplıdır. Osmaniye’ye giderek siz de Envar-ül Hamit Camisi’nin her bir noktasına işlenmiş tarihi güzellikleri görebilirsiniz. Hadi, Osmaniye’ye Git! 🙂

Not: Yolunuz buraya düşerse çekeceğiniz güzel fotoğrafları bize sosyal medya kanallarımız aracılığıyla iletebilirsiniz. İlettiğiniz fotoğrafları adınızla birlikte sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyoruz.

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.