Osmaniye gezi serisi 3. durağında bir kaleyi ele alıyoruz. Bu kale ki gezenleri kalıntılarıyla büyülemiş ve tarihiyle de etkisini katlamıştır. Kale kalıntılarının bu kadar iyi durumda olmasında elbettek ki Osmaniye Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün de özenli çalışmalarıyla koruma altına almasında payı oldukça büyük. Burası için emek verenlere teşekkürlerimizi iletiyoruz ve kalenin tanıtımına geçiyoruz.
Çukurova’nın Güneydeki Koruyucusu: Toprakkale Kalesi!
M.Ö. 2000’li yıllarda yapıldığı tahmin edilen Kale Selevkoslar (Selefküsler) tarafından kurulmuştur. Osmaniye-Adana ve Hatay yollarının kavşak noktasında 75 m. yükseklikteki yığma bir tepe üzerindedir. Dikdörtgen planlı, 12 burcu ve dış avlu surları bulunmaktadır. Abbasiler döneminde Harun Reşit’ in Çukurova’yı fethinde (786) siyah taş kullanılarak yeniden yapılmıştır. 
Osmanlı Döneminde Kale Kınık Kalesi olarak bilinmektedir. İstanbul-Bağdat demiryolunun yapıldığı yıllarda Kınık Kale – si’nin adı değiştirilmiş ve Toprakkale kalesi ismiyle anılmaya başlamıştır.

Kale birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Zamanın kervan yollarına hâkim bir konumda olması ve Çukurova’ya güneyden gelecek saldırılara karşı siper olması yönüyle gözde olan kalelerden birisidir. Her tarafı tarih kokan Osmaniye’yi keşfetmen için bir neden daha…

Kalenin korunmuş duvarları, görenleri tam anlamıyla büyülemeyi başarıyor. Kale formunu tam anlamıyla görebileceğiniz bir yapıda bahsediyoruz. Konumu, durumu, tarihi ile mutlaka gezilecek yerler arasına alınması gereken bir kale. Durma, pandemi sonrası #OsmaniyeyeGit!

Osmaniye Gezi Serisi 3: Toprakkale Kalesi!

Osmaniye gezi serisi 3. durakta Toprakkale Kalesi’ni ele aldık, peki 4 ne olmalı? Sizlerin görüşleri doğrultusunda başka bir yeri tanıtabiliriz. Yahut bilinmesini istediğiniz ve gizli kaldığını düşündüğünüz bir yeri de bize iletirseniz burayı da ön plana çıkarabiliriz. Osmaniye’yi sizlerle beraber geziyoruz, görüşlerinizle tanıtımlarımızı genişletiyoruz. Bize sosyal medya kanalları aracılığıyla ya da web sitemizdeki iletişim sayfasından her zaman ulaşabilirsiniz. 

Not: Osmaniye’nin tanıtımına dair yemek, tarihi yer, doğa alanı ve nicesini içeren fotoğraflarınızı sosyal medya hesaplarımıza gönderebilirsiniz. Gönderdiğiniz fotoğrafları adınızla birlikte sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyoruz. Instagram adresimiz için tıklayın!

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.