Yaşar Kemal yalnızca Çukurova için değil, ülkemiz ve dünya için önemli yazarlardandır. O her kitabıyla yalnızca toplumsal sorunlara değinmemiş; doğayı, bozulan ekosistemi ve nicesini anlatmıştır. Şimdilerde bahsi geçen iklim krizi, bozulan doğal yapılar ve çeşitli doğa problemlerine o, yıllar önce değinmiştir. Toplumsal olaylara bakış açısı, doğayı okuyan tarafıyla Yaşar Kemal; Çukurova’dan yola çıkarak bizlere çok başka sorular sordurtur ve cevaplar aratır her kitabıyla… Biraz da bu yüzden Çukurova’yla özdeşleşmiştir. Çukurova’dır, Çukurova’yla sınırlı kalmayıp, Yaşar Kemal Anadolu’dur.

Binbir Renk Binbir Çiçek – Yaşar Kemal’li Anılar

“Yıl 1940. Kemal Sadık işsizlikten kıvranırken bir de duyuyor ki Kadirli Kaymakamlığı’nda bir iş var; ev kapılarını numaralama işi. Hemen talip oluyor ve iki arkadaşıyla birlikte günlerce kapı kapı dolaşıp sırayla evlerin kapısını boyayla numaralıyorlar. Ardından da Kozan ve Osmaniye’deki numaralama işini alıyorlar. O işi bitirdikten sonra küçük bir iş daha çıkıyor önlerine Osmaniye’de; küçük müçük, varsın olsun, iş iştir. 

Çarşının merkezinde herkesin gittiği, hatta iş bitiminde Kemal Sadıkların da uğradığı, bahçesinde, gövdesini üç dört kişinin zor kucakladığı ulu bir çınar olan bir kahve vardır, adı Çınarlı Kahve. Ulu Cami ile bu çınarın arasından gürül gürül Kara Çay akar. Yaz sıcağında çınarın gölgesini serinletir. İşte o kahvenin badana boya işidir aldıkları.”

Kemal Sadık yani daha bilindik adıyla Yaşar Kemal’in bugün doğum günü. Osmaniye’nin Hemite Köyü’nde doğan Yaşar Kemal, doğduğu toprakları anlatmakla kalmamış; sanatçı-gazeteci kimliğinin yanısıra aynı zamanda burada sayısız işlerde çalışmıştır. Kitapları, söyleşileri ve hakkında yazılanlar gösteriyor ki, Yaşar Kemal Anadolu’dur.

Bu başta alıntıladığımız yazı ise Arif Keskiner’in Binbir Renk Binbir Çiçek – Yaşar Kemal’li Anılar kitabından… Onu tanıdıkça, yaptıklarını öğrendikçe hayran kalmamak elde değil. 

Daha çok ‘Yaşar’ Kemal’

Nasıl ki, o bu toprakları, Çukurova’yı, Osmaniye’yi yazarak dünyaya tanıtmışsa; bizler de onu yaşatmaya devam etmeliyiz. Onu saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz… Daha çok ‘Yaşar Kemal’!

Not: Osmaniye’nin tanıtımına dair yemek, tarihi yer, doğa alanı ve nicesini içeren fotoğraflarınızı sosyal medya hesaplarımıza gönderebilirsiniz. Gönderdiğiniz fotoğrafları adınızla birlikte sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyoruz. Instagram adresimiz için tıklayın!

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.