Şehirlerin simgesi farklı farklıdır. Bazen insanlarıyla ünlenir, simgesi onlar olur. Bazen bölgede yetişen bir yiyecek veya yapılan bir yemek olur. Ne zaman o yiyecekten konu açılsa hemen akla o şehir gelir. Bazen tarihiyle ünlenmiş bir yer, bazen bir doğa alanı olur. Bazen de şehrin kültürel değerine katkı sağlayan bir nokta olur. Bir zamanlar Çınarlı Kahve Osmaniye için tam da böyle bir yermiş.

Bir Zamanlar…

Şehrin merkezinde hatta deyim yerindeyse tam göbeğinde yer alan lokasyonuyla öncelikle dikkatleri çekiyor. Koca çınarın gölgesinde soluklananlar, burayı buluşma yeri belleyenler, çınarın altındaki kahvede oturanlarla şimdikinden çok başka bir atmosfere sahipmiş.

Çarşıdaki işlerini halledenler, biraz gezmeye çıkanlar yahut doğrudan burada oturmaya gelenlerle dolar taşarmış. Kahvede ailecek oturulup çay, kahve içilir ve çalan radyodan haberler dinlenilirmiş. Şu anki halini bilenler ve o dönemi görmeyenler için bu anlatılanlar çok başka zaman dilimine aitmiş gibi gelecektir. Ancak  tam da böyleymiş.

Bir zamanlar doğanın, kültürel değerlerimizin ve tarihimizin ortak bir noktada buluştuğu bir simgeymiş adeta Çınarlı Kahve…

Cemil Mert’ten Alıntı…

“Osmaniye’nin orta yerindeki Çınarlı Kahve’nin ulu çınarı sonbaharda kahverengi ve turuncunun bütün tonlarına dönüşen altın sarısı yapraklarıyla güneşin altında bir meşale gibi yanar. Havadar kahvede çayınızı yudumlarken ısınır içiniz. Yanıbaşındaki Enver-ül Hamit Camisi’ne Sultan Abdülhamit Sakal-i Şerif hediye ettiğinden bu ad verilmiş. Kentin kalbi bu kutsal mekanda atar. Gökyüzünün derinliklerine dal budak salmış ulu çınarın gölgesindeki kahvede oturup söyleşilerde bulundum kurtuluş savaşına katılmış gazilerle. Sisli günlerin yangınlarında süngü ve şarapnel parçalarıyla aldıkları yaraların izlerini vücutlarında madalya gibi taşıyorlardı. Bize bu kahramanların öykülerini anlatarak ilgi odağımız haline getiren öğretmenimiz… 

Osmaniye denince çocukluğum gelir aklıma…”

Cemil Mert’in 2001 yılındaki tez çalışmasından bir kesit… 

Fotoğraf ise bir zamanlar Çınarlı Kahve’den, yine o günlere dönebilmesi dileğiyle…

Önemli Not

Not: Osmaniye’nin tanıtımına dair yemek, tarihi yer, doğa alanı ve nicesini içeren fotoğraflarınızı sosyal medya hesaplarımıza gönderebilirsiniz. Gönderdiğiniz fotoğrafları adınızla birlikte sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyoruz. Instagram adresimiz için tıklayın!

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.